Zichtbaarheid, assertiviteit

N

Gecertificeerde en ervaren coach

N

Voor het commerciële bedrijfsleven

N

Door heel NL of online

Zichtbaarheid, assertiviteit 

N

Gecertificeerde en ervaren coach

N

Voor het commerciële bedrijfsleven

N

Door heel NL of online

Je zit met een gezelschap aan een vergadertafel. Je kijkt de tafel rond en in een keer voel je je ontzettend onzeker. Je vraagt je af wat de anderen van je denken en wat je toe te voegen hebt. Je weet dat je je straks moet gaan voorstellen en dat je een actieve rol moet hebben tijdens de vergadering, maar het liefst verdwijn je in een luikje in de grond. En als het dan eenmaal zover is dan voel je dat je rood wordt en dat je niet lekker uit je woorden komt. De rest van de vergadering maak je je zo klein mogelijk en probeer je niet op te vallen. Na de vergadering baal je ervan want je hebt niet kunnen laten zien wie je bent en wat je weet en kan. Daarnaast voelt het als een bevestiging; zie je wel, zoveel heb ik niet toe te voegen.

Of je merkt dat je het heel lastig vindt om jouw mening te geven en op te komen voor jouw eigen behoefte. Zeker bij die collega’s die zo stevig communiceren; die hun mening snel en stellig geven. Je merkt dat je soms meer tijd nodig hebt om een mening te vormen en in die tijd hebben die collega’s het roer al overgenomen en ben je ook al akkoord gegaan met hun voorstel. Terwijl je er eigenlijk een andere mening over hebt. Je voelt je minder dan die collega’s. Minder krachtig, minder ertoe doen, minder goed. Het maakt dat je steeds stiller wordt, niet meer terugkomt op dingen en meegaat in hoe de anders iets voor zich ziet. Aan de ene kant merk je dat je die collega’s steeds minder prettig vindt en aan de andere kant brokkelt jouw zelfvertrouwen steeds verder af.

Zoals je misschien tussen de regels doorleest is er bij dit soort vragen sprake van het gevoel niet (gelijk)waardig te zijn of zo te worden gezien. Het kan komen dat er oude besluiten en overtuigingen spelen die ervoor zorgen dat je bepaald automatisch gedrag laat zien in bepaalde situaties en bij bepaalde mensen. Er kan ook iets gebeurd zijn waardoor je het moeilijk vindt om je gelijkwaardig op te stellen. En het hoeft niet alleen te betekenen dat je je minder voelt; het kan ook zijn dat je je over-assertief opstelt om jouw kwetsbaarheid niet aan anderen te laten zien. In beide gevallen is het moeilijk om een connectie te maken met anderen; om jezelf te mogen zijn en te laten zien aan anderen.

Door zowel te kijken naar de achterliggende oorzaken als te werken aan acties die je in de moeilijke situaties kunt inzetten kun je werken aan een meer assertieve houding en zichtbaar te zijn op een manier die op een natuurlijke manier past bij wat jij prettig vindt. Resultaten van coaching bij deze vragen kunnen zijn: 

  • Je durft meer ruimte in te nemen en bent zichtbaarder. Je ervaart erkenning en gelijkwaardigheid en verbinding. 
  • Je durft ruimte te geven aan de ander en aan jouw eigen kwetsbaarheid. Je ervaart erkenning en gelijkwaardigheid en verbinding. 
  • Je (h)erkent jouw eigen behoeften en weet hiernaar te handelen. 
  • Je ervaart meer (zelf)vertrouwen en bent veerkrachtiger. 
  • Je hebt jouw communicatieve vaardigheden ontwikkeld, zodat je effectiever communiceert in verschillende situaties. Je voelt je gehoord en ervaart meer ruimte voor jouw mening.
  • Je kunt jouw mening en grenzen beter aangeven en krijgt daardoor meer rust en begrip.
  • Je bent milder voor jezelf en voelt ruimte om jezelf te ontwikkelen. 
  • Je hebt meer inzicht in de verschillende delen, overtuigingen die je in je hebt en het ontstaan ervan.

Benieuwd hoe coachees hun traject hebben ervaring? Je leest het hier!