Stress, spanning en balans

N

Gecertificeerde en ervaren coach

N

Voor het commerciële bedrijfsleven

N

Door heel NL of online

Stress, spanning en balans

N

Gecertificeerde en ervaren coach

N

Voor het commerciële bedrijfsleven

N

Door heel NL of online

Je kent het vast wel; stress van iets dat je moet doen; bijvoorbeeld voor de oplevering van een belangrijk project, een belangrijke presentatie of spanning bij het closen van een grote deal. Kortdurende stress kan je even lekker op scherp zetten en ervoor zorgen dat je er met de nodige adrenaline een succes van gaat maken. Als de stress daarna ook weer afneemt is er weinig aan de hand. Maar als de stress langdurig blijft hangen is dat een ander verhaal. Van langdurig hoge stresslevels kan je veel last krijgen, zowel mentaal als fysiek.

Je voelt je constant gehaast en gejaagd en hebt het gevoel steken te laten vallen. Het gevoel van regie ontbreekt en er mist overzicht. Je zit niet meer ontspannen achter de laptop maar met gespannen en opgetrokken schouders zo snel mogelijk mails weg te werken; op naar de volgende to do. De stress en spanning zorgt ervoor dat je veel hoofdpijn hebt, je slaapt slechter doordat de to do’s je wakker houden. Je piekert over wat je allemaal te doen hebt en baalt dat je zo weinig tijd hebt. Als je van thuis dan ook kritiek krijgt dat je altijd maar aan het werk bent heb je helemaal het idee dat je niks goed kan doen. Je krijgt een korter lontje en ploetert voort in de hoop dat er een keer minder stress komt. Maar de werkelijkheid is dat je eigenlijk niet meer weet hoe het is om te ontspannen en rust te ervaren. En als je deze stress langdurig ondergaat kan het op lange termijn voor zorgen dat je in een burn-out terecht komt; de rek is er dan helemaal uit en jouw lichaam en geest trekken aan de noodrem.

Dit klinkt natuurlijk best pittig en misschien is het voor jou wat minder heftig (gelukkig maar, in dat geval). En misschien herken je dit volledig en ervaar je veel last van de stress. 

Het is belangrijk om te leren omgaan met langdurige stress, zodat je tijdig kan ontspannen en er ruimte in jouw hoofd en jouw fysiek blijft bestaan. Zodat je kan opladen en ook stressvolle periodes veerkrachtig aankan. Een gevoel van regie en balans kan zorgen voor meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Het kan ervoor zorgen dat je in staat bent om je kwetsbaar op te stellen en tijdig hulp te vragen of iets te delen met een ander. En niet minder belangrijk; door de stress beter te hanteren en jouw krachten volop in te zetten; ben je ook steeds meer in staat om jouw aandacht goed te verdelen; tussen alles wat jij belangrijk vindt om te doen; zowel zakelijk als privé.

N

Je voelt je meer in balans en krijgt weer energie van de dingen waar je mee bezig bent. Je ervaart ontspanning en meer plezier.

N

Fysieke en mentale stress klachten zijn verminderd en je voelt je positiever en energieker.

N

Je weet het verschil tussen spanning en ontspanning en weet wat je kan doen om tijdig te ontspannen.

N

Je bent in staat hulp te vragen en durft je kwetsbaarder op te stellen.

N

Je hebt geleerd dat je geen afscheid wilt nemen van bepaalde eigenschappen, zoals perfectionisme maar hoe je deze beter kan hanteren en in kan zetten wanneer het nuttig en nodig is.

N

Je bent milder voor jezelf en voelt ruimte om jezelf te ontwikkelen.

N

Je ervaart meer zelfvertrouwen en bent veerkrachtiger.