Emoties
Gecertificeerde en ervaren coach
Voor het commerciële bedrijfsleven
Door heel NL of online
Emoties
Gecertificeerde en ervaren coach
Voor het commerciële bedrijfsleven
Door heel NL of online
Het verteren van emoties en het doorleven van (ellendige) dingen die er op pad jouw pad komen is belangrijk voor jouw mentale en fysieke welzijn. Onverteerde emoties kunnen je dwars zitten en zich soms letterlijk in je lijf vastzetten. Door de emoties in hele kleine stukjes per keer te leren verteren kun je leren dat emoties als buien zijn. Als je ze er laat zijn dan trekken ze in korte tijd ook weer weg. En wanneer je er tegen vecht dan blijven ze langer en steviger hangen, net zo lang tot je ze er echt laat zijn. Wanneer je de emoties, op jouw eigen tempo, verteert en het worstelproces van ellende doorgaat kan het zelfs zo zijn dat je erdoor groeit. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, dat verteren van emoties.
Je zit er namelijk misschien helemaal niet op te wachten om op jouw werk in huilen uit te barsten. En je wilt die ene collega natuurlijk niet van woede over het bureau trekken. Misschien wil je jouw angst niet aan jouw kinderen laten zien of wil je altijd sterk zijn voor jouw partner. Het kan zijn dat je bang bent voor het ervaren van de emoties omdat die eerder al behoorlijk overweldigend zijn geweest of iemand heeft jou hard afgewezen omdat je bepaalde emoties liet zien. Of je hebt van huis geleerd om bepaalde emoties niet te uiten; huilen en bang zijn was bijvoorbeeld zwak, boosheid was fout en te hard lachen was teveel herrie. Of je weet geen woorden te geven aan wat je voelt en besluit om jouw emoties verder niet te delen.
Het kan ook zijn dat een emotie op een bepaald moment niet uitkomt en dat je dat het liefst zo ver mogelijk wegstopt. In een vriezer. Maar als je dat maar vaak genoeg doet loop je het risico dat je er op een gegeven moment een pakketje bij doet waardoor het deksel van de vrieskist niet meer dicht kan en dan ontdooit een enorme lading aan emoties in een keer. Als een soort vloedgolf, met alle gevolgen van dien. Wat je dan beter kan doen is een pakketje even in de koelkast zetten. Waar je het bewust weer uitpakt wanneer je daar ruimte voor hebt. Alleen hoe kom je dan weer in die emoties die je eerder voelde? Om die emotie die je in de koelkast hebt gezet weer te kunnen voelen zijn soms wat hulpmiddelen nodig. Je kunt een bepaalde film of muziek opzetten, je kunt in de auto je woede eruit schelden (dat hoort toch niemand;
maar pas wel op voor boetes wanneer jouw woede ook zorgt voor een zware rechtervoet). Je kunt bijvoorbeeld ook bepaalde foto’s kijken of bewust een moment voor jezelf opzoeken door een wandeling te maken. Je ontdekt vanzelf wat er voor jou werkt. En op die momenten is het goed om de emoties er ook echt te laten zijn. Telkens in kleine stukjes zodat je er meer gewend aan raakt en steeds beter merkt dat de emotie ook weer wegtrekt.
Coaching kan je helpen om jouw emoties te (h)erkennen en beter te leren hanteren. Dat je de emoties tijdig kan verteren en dat je er ook ok mee bent omdat je leert dat emoties bij het leven horen. Ze maken je niet zwak maar juist krachtig.